Psychosomatische Fysiotherapie

Gezondheidsklachten zonder duidelijk lichamelijke oorzaak? In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

De psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, pijn en vermoeidheid. Psychische en sociale factoren kunnen een rol spelen. Vaak is er sprake is van een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, of tussen spanning en ontspanning. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt om weer in balans te komen.

Door educatie en leren herkennen van uw patronen kunt u ongewenste automatische reacties afleren of juist herstellende reacties aanleren. Ook kunt u door adem- en ontspanningsoefeningen voelen hoe uw lichaam reageert en leren om meer tot ontspanning te komen.

Ook worden technieken van ACT (Acceptance and Commitment Therapy) gebruikt: een manier van behandelen die niet tot doel heeft de klachten te bestrijden, maar om vaardigheden te verbeteren.

Positieve Gezondheid is het uitgangspunt. Hierbij wordt een invalshoek gekozen waarbij het accent niet ligt op de ziekte maar op de mens zelf, op veerkracht en op wat het leven betekenisvol maakt.

Psychosomatische fysiotherapie is bij uitstek geschikt bij:
– stressgerelateerde klachten zoals moeite met ontspannen, druk op de borst of hartkloppingen, onverklaarde spier- en gewrichtspijn, ademhalingsproblemen, slecht slapen, verhoogde prikkelbaarheid, spanningshoofdpijn en hoogsensitiviteit (HSP).
– aandoeningen als overspanning en burn-out, fibromyalgie, CVS/ME, chronische pijn, hyperventilatie, SOLK en post-COVID (langdurige klachten na corona).

 

Klik hieronder voor meer informatie;

Hooggevoeligheid

Sinds de naam 'hoogsensitiviteit' eind jaren negentig werd geïntroduceerd, zijn er evenveel zinnige als onzinnige uitspraken gedaan over deze eigenschap. Inmiddels laten wetenschappelijke inzichten over de werking van het hoogsensitieve brein zien hoe het kan dat informatie zo anders wordt opgemerkt en verwerkt. En hoe het komt dat Hoog Sensitieve Personen (HSP) intenser reageren en vaker stress ervaren.
Psychosomatische Fysiotherapie kan helpen om deze eigenschap beter te begrijpen en waarderen. Het biedt handvatten om een leefstijl te ontwikkelen waarbij je leert omgaan met overprikkeling en zo kan toegroeien naar je talenten.