Psychosomatische Fysiotherapie

Zorg voor lichaam en geest gaan hand in hand

Wanneer sprake is van gezondheidsklachten zonder duidelijk lichamelijke oorzaak kan de behandeling van een psychosomatisch fysiotherapeut aanzienlijk verschil maken.

De psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, pijn en vermoeidheid. Psychologische en sociale factoren spelen hierbij mogelijk een cruciale rol. Vaak is er sprake is van een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, of tussen spanning en ontspanning. Door middel van een luisterende, niet-oordelende benadering kan de psychosomatisch fysiotherapeut samen met de patiënt de kern van deze disbalans achterhalen en helpen om weer in evenwicht te komen.

Werkwijze

Door educatie en het leren herkennen van patronen kan de patiënt ongewenste automatische reacties afleren of juist herstellende reacties aanleren. Tevens kunnen adem- en ontspanningsoefeningen worden toegepast om de reacties van het lichaam te leren voelen en om meer tot ontspanning te komen.

Daarnaast maakt de psychosomatisch fysiotherapeut gebruik van Acceptance and Commitment Therapy (ACT):
een manier van behandelen die niet alleen tot doel heeft de klachten te bestrijden, maar ook om vaardigheden te verbeteren.

De benadering van de psychosomatisch fysiotherapeut is gebaseerd op het concept van Positieve Gezondheid. Hierbij wordt de focus niet gelegd op de ziekte zelf, maar op de persoon, veerkracht en wat het leven betekenisvol maakt.

Wanneer is psychosomatische fysiotherapie geschikt?

Psychosomatische fysiotherapie is bij uitstek geschikt bij stress-gerelateerde klachten, zoals moeite hebben met ontspannen, druk op de borst, hartkloppingen, onverklaarde spier- en gewrichtspijn, ademhalingsproblemen, slecht slapen, verhoogde prikkelbaarheid, spanningshoofdpijn en bij hoogsensitiviteit (HSP).

Indien je te maken hebt met overspanning, burn-out, fibromyalgie, CVS/ME, chronische pijn, hyperventilatie, SOLK/ALK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten/Aanhoudende Lichamelijke Klachten) of post-COVID klachten, dan is psychosomatische fysiotherapie uitermate geschikt.

Denk je dat een psychosomatische fysiotherapeut jou verder kan helpen? Maak dan snel een afspraak.

Hooggevoeligheid

Sinds de naam 'hoogsensitiviteit' eind jaren negentig werd geïntroduceerd, zijn er evenveel zinnige als onzinnige uitspraken gedaan over deze eigenschap. Inmiddels laten wetenschappelijke inzichten over de werking van het hoogsensitieve brein zien hoe het kan dat informatie zo anders wordt opgemerkt en verwerkt. En hoe het komt dat Hoog Sensitieve Personen (HSP) intenser reageren en vaker stress ervaren.
Psychosomatische Fysiotherapie kan helpen om deze eigenschap beter te begrijpen en waarderen. Het biedt handvatten om een leefstijl te ontwikkelen waarbij je leert omgaan met overprikkeling en zo kan toegroeien naar je talenten.